Niesamowity film! Przemyślany i dopracowany w najdrobniejszych szczegółach. Szczególnie zachwyciła mnie oprawa wizualna - wyjątkowa, nawet jak na kino rosyjskie, malarskość filmu. "Hamlet" Kozincewa jest przy tym bardzo przekonujący psychologicznie, bohaterowie są niezwykle wyraźnie zarysowani i autentyczni. I co najważniejsze - film nie udaje teatru przeniesionego na ekran, dramat rządzi się prawami ekranu, a nie sceny.
Ja również, szczególnie ze względu na muzykę Dymitra Szostakowicza. Co więcej, Szostakowicz do samego dramatu "Hamlet" W. Szekspira skomponował muzykę dwa razy; jestem ciekawa która wersja jest w filmie. :)
Proszę: http://www.youtube.com/watch?v=va0RGojXf8I&feature=watch-now-button&wide=1
Rosjanie w ostatnich latach udostępnili bardzo dużo filmów na YT, również wytwórni Mosfilm.
Nie ma "ciekawostek";pamiętam ten film;teraz także obejrzałam go 2 razy..Pamiętam głosy krytyki,że Smoktunowski był za stary do tej roli..Ja sobie nie wyobrażam nikogo innego..Na YT jest także "Czajkowski" ze Smoktunowskim w roli tytułowej..Jest..tak niesamowicie podobny!Do złudzenia!A jak gra!Ten lęk w oczach!Rozpacz..Polska tv kiedyś emitowała-w latach 70-tych ten film..Pisałam do TVP Kultura-czy nie mają w archiwach i żeby nadali w tej serii filmów kina radzieckiego i rosyjskiego..Cisza..Szkoda;bo to jest kreacja!No i film pełen pięknej muzyki! Jest i..kłamstwo..Wieloletnie radzieckie kłamstwo;że Czajkowski zmarł na cholerę..Ta "cholera"to byli..zawistni koledzy,którzy zagrozili,że doniosą na Czajkowskiego do cara-ze jest homoseksualistą..Za to..wędrowało się na Sybir..I zmusili Go do samobójstwa;co od kilku lat już jest oficjalnie wiadome..